banner
  RSI in het nieuws

Bron:Metro Datum: 21-8-2007

Door Margreet van Beem

Eigen zaak tegen burnout

AMSTERDAM -- Een burn-out is voor veel mensen een reden om een eigen zaak te beginnen, zo blijkt uit onderzoek van FNV Zelfstandigen. Uit het onderzoek blijkt dat één op de drie zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp'ers) die in loondienst een burn-out hebben gehad, in die periode de beslissing heeft genomen om voor zichzelf te beginnen. Voor veel van hen betekent deze stap een uitweg uit een ongelukkige werkomgeving en het einde van vervelende collega's, oninteressante werkzaamheden en een onredelijke baas.
Maar verlost zijn van nare collega's en een incompetente baas betekent niet dat een burn-out voor altijd tot het verleden behoort. Vooral jonge zelfstandigen zijn zich hiervan bewust. Eén op de zes van hen gelooft dat een burn-out iedereen kan overkomen, tegenover één op de twintig Nederlanders. Slechts één op de tien ondervraagde zelfstandigen beweert zelf nooit een burn-out te zullen krijgen.
Voor hen is te hopen dat ze gelijk krijgen, want de consequenties van een burn-out zijn voor een zzp'er aanzienlijk. Twee op de drie zzp'ers die een burn-out hebben gehad als zelfstandige, geven aan in die periode klanten te hebben verloren. De financiële resultaten liepen met de helft terug. Tijdens de periode van de burn-out ontving 95 procent geen uitkering uit een arbeidsongeschiktheidsverzekering.